Vejen fra Saigon. Minder fra Vietnam

Jeg glemmer, hvorfor jeg var i Saigon. Jeg forestiller mig, det var at se nogle pige jeg havde mødt før jeg blev sendt til Baria. Jeg skal have overnattede og var nødt til at komme tilbage den aften for at være klar til pligt den næste dag. Det var for sent at få en flyvning, så jeg gjorde at indlysende ting og tog en taxi. Der var biler med chauffører man kunne leje. Store magtfulde amerikanske biler. Der var franske biler med pladser til otte eller ti mennesker hvor man kunne købe et sted. Men jeg havde kun været i landet, en måned eller to, og jeg vidste ikke dette. Så jeg tog en Saigon taxa, en ærværdige gamle Renault 4cv. Føreren havde vagt hørt om Vungtau og som jeg tilbudt en masse penge han indvilget i at tage mig.
Alt gik godt ned motorvejen Bien Hoa. Det havde theoreticaly tre baner i begge retninger. Eller i det mindste jeg tror det gjorde fordi i praksis begrebet baner var fremmed for den vietnamesiske sind. Lad os bare sige, at der var to strømme af trafikken i modsatte retninger. Strømme består af alle tænkelige typer af transport tænkelige overhaling på venstre eller højre, ligegyldigt. Fra store amerikanske duce og en halfs hele vejen ned til overladen scootere. Den uundgåelige three-wheeled-scooter-powered-taxi-cum-all-purpose-goods-transport. Det eneste, jeg har aldrig set var kampvogne. De optræder fra tid til anden, men derefter alt andet forsvandt. Jeg har aldrig været nede at tyve (?) mile strækning af motorvejen uden at se en større, ofte fatal ulykke.
Efter motorvejen forbi vi gummiplantager med uhyggelige omdømme. I varmen i dag gummi er plantager delightfuly cool. Men de føler virkelig spooky. Alt for mange ting er sket i dem til nogen sinde nyde at være der. Dette område vil senere blive ansvar af thailandske soldater. Mest kendt for at have meget effektivt afskallede der egen base.
Aftenen nærmer sig sin afslutning og bilens køler startede giver anledning til problemer. Chaufføren holdt på at komme ud at gå og finde vand i hvad var sandsynligvis beginings af mangrove-sumpe. Natten falder pludselig i øst og pludselig det blev mørkt. Renault havde enten ingen lys eller føreren valgte ikke at annoncere vores tilstedeværelse ved hjælp af dem; mørket var total.
Del 2
Jeg er i stand til at fastholde, at store britiske rolig i perioder med stress. Udadtil ser det ud beundringsværdigt. Indadtil er det, hvad jeg kalder en af nuancer af frygt. Jeg var at få at vide alle nuancer af frygt over de kommende år. Disciplin hjælper et tæppe ud af virkeligheden. En fungerer normalt, den ene er helt uden følelser. Når man vender tilbage til den virkelige verden efterlader det ingen spor. Ens sind har været fuldstændig beskyttet. Det er også temmelig selvmorderisk, medmindre du er født med held i irske.
Den vej, der førte til Baria havde været skueplads for en særlig blodig baghold kort før. Bakkerne, der lå tilbage en kort afstand fra vejen var befængt med Viet Cong.
I lejren var vi blevet lidt bekymret. Viet Cong at ofte oprette vejspærringer og enhver udlænding, der tilfældigt forvildet sig for langt den forkerte dag forsvandt. Senere ville en australske division flytte at forsøge at rydde området. Beundringsværdig soldater ikke var de der på tidspunktet.
Der var en foruroligende knasende lyd og bilen kom til en holt. Stilhed. Vi kom ud. Bilen var sammenfiltrede op i et rod af pigtråd. Vi ventede, men der var ingen bevægelse, området syntes at være øde. Havde Viet Cong lagt pigtråd? Var det tilovers fra en tidligere vejspærring tidligere i aften? De forberede noget til næste morgen? Al trafik var forbudt på denne vej om natten fra mørkets frembrud til daggry. Kun et certificerbart nutter ville bruge det. Vi havde fire flade dæk. Et sted dybt inde i mig jeg følte virkelig bange, men formåede at undertrykke det en eller anden måde. Vi fik og haltede langs for hvad syntes aldre. Dæk var i stykker. Jeg tvivler på, hvis hjulene var bedre. Vi endelig ankom i Baria. Jeg gav driveren nogle flere penge og tog en af de tre hjul taxier fra Baria til Vungtau. Denne strækning af vejen var relativt sikkert i dag. Dodgy natten, forbudt også til trafik, det var komplet himlen til hvad jeg lige havde været igennem.

Add a Comment

Your email address will not be published.